× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Čo nás čaká v extraligovom septembri?


08.09.2022

Začiatok novej sezóny je tu! Už 16. septembra otvoria zimné štadióny svoje brány a po štyroch mesiacoch čakania si budeme opäť môcť vychutnať extraligový hokej. Hlavnú udalosť v septembrovom extraligovom živote doplní pestrá paleta prípravných zápasov, a tak isto aj účasť Slovana Bratislava v CHL, ktorú majster odštartoval hneď v prvý septembrový deň. Je sa na čo tešiť.

Druhá polovica prípravných zápasov

Hoci sa gro prípravných zápasov odohralo už v auguste, ani september nie je chudobný na atraktívne duely medzi extraligovými klubmi a zástupcami európskych hokejových líg. Ku koncu prípravy odohrajú turnaj so zaujímavým obsadením Košice, už tradične vycestuje na medzinárodný turnaj aj Nitra. No i ďalšie kluby čakajú zaujímavé zápasy, inšpiráciu na ne ponúka napríklad aj náš výber tých najlepších. Ku koncu prípravy bývajú mužstvá už pomerne zohraté, vo väčšine sa už zrejme bude črtať aj pravdepodobná zostava, s ktorou tímy na seba „vyrukujú“ v ostrých extraligových zápasoch. Tesne pred začiatkom sezóny už neočakávame ani príchody nových hráčov, ak sa vyskytnú, budú len individuálne.

Reparát Slovana v CHL

Minulá sezóna nebola pre Slovan Bratislava, ako jediného účastníka v hokejovej Lige majstrov, z medzinárodného hľadiska úspešná. V základnej skupine tejto súťaže nezískali „belasí“ ani bod a všetkým trom skupinovým súperom (Třinec, Fribourg – Gottéron, Leksand IF) podľahli. Šancu na reparát majú aj po roku, no zloženie skupiny nehrá príliš v prospech slovenského majstra. Hneď na úvod narazí doma Slovan na mimoriadne silnú Tapparu Tampere, o dva dni na to ho čaká opäť v domácom prostredí zápas proti Red Bull Mníchov. Tretím súperom Bratislavčanov bude Rapperswil- Jona Lakers, proti tomuto tímu však nastúpia až v októbri. Všetci traja súperi sú z popredných európskych súťaží, bližšie sa im venujeme v tomto článku. Slovan to proti ním určite nebude mať ľahké, no vybojovať prvé víťazstvo v tejto súťaži bude určite silnou motiváciou.

Začiatok extraligy

Najväčšou udalosťou mesiaca september je určite začiatok tridsiateho ročníka našej najvyššej hokejovej súťaže, Tipos extraligy. Úplne prvé dva zápasy sa odohrajú v Banskej Bystrici a Michalovciach, kde domáce celky privítajú súperov zo Spišskej Novej Vsi, resp. Košíc. Prvým TV zápasom novej sezóny bude akiste veľmi atraktívny duel medzi Popradom a úradujúcim majstrom, Slovanom Bratislava. Extraliga tak vstupuje do svojej jubilejnej tridsiatej sezóny, žiaľ zdá sa, že ani tá nebude pre kluby jednoduchá. Po problémoch s pandémiou je ďalším strašiakom energetická kríza, ktoré môže výrazne ovplyvniť rozpočty klubov, prevádzka zimných štadiónov je totiž energeticky a teda aj ekonomicky náročná, čo môže byť pri dnešných cenách problematické. Zostáva len dúfať, že rovnako ako nás čaká začiatok súťaže, dočkáme sa aj jej regulérneho konca, a to v podobe riadnych play - off zápasov, ktoré budú vyvrcholením celej sezóny. Dovtedy si však vychutnávajme aj ostatné zápasy, tímy sú plné zaujímavých a kvalitných hokejistov, čo sľubuje atraktívne duely a vyrovnaný priebeh už počas základnej časti, rovnako ako tomu bolo aj v predchádzajúcich sezónach. Svedčí o tom aj bohatá ponuka zaujímavých zápasov počas prvých piatich kôl.

Zápasy mesiaca september

V prvom mesiaci sezóny je na programe päť kôl, ktoré by mali priniesť plnú porciu zápasov. Medzi najatraktívnejšie duely, ktoré sme označili ako zápasy mesiaca september, bude určite patriť stretnutie medzi klubmi HC Košice a HC Slovan Bratislava, ktoré sa uskutoční hneď v druhom kole, v nedeľu, 18.9. a prinesie tradičný súboj „východu proti západu,“ pričom bude zároveň reprízou minuloročnej sedemzápasovej semifinálovej bitky. Oba tímy idú do sezóny s mierne zmenenými kádrami, bude preto zaujímavé sledovať, ako bude hneď v úvode sezóny „nastavená latka“ zápasov týchto tradičných rivalov. Ďalším atraktívnym duelom prvých piatich kôl bude stretnutie medzi Nitrou a Košicami, ktoré je súčasťou tretieho kola a je na programe v piatok, 23.9. Vicemajster z Nitry privíta na svojom ľade „oceliarov,“ zápasy týchto dvoch celkov sú zakaždým zaujímavé, plné atraktívnych, oku lahodiacich akcii a často krát aj s dramatickým priebehom. Pod Zoborom nás čaká už tradične výborná kulisa, na zápas, ako aj na nové mladé akvizície v drese Nitry, bude určite zvedavých množstvo fanúšikov. Aktérmi tretieho atraktívneho septembrového duelu budú hráči Popradu a Zvolena. Pod Tatrami došlo k výraznejšej prestavbe kádra, ak však budú „kamzíci“ predvádzať hokej podobný tomu, aký sme mohli vidieť počas ich minuloročnej štvrťfinálovej série, budú aj tento rok adeptom na vrchné priečky v ligovej tabuľke. Tam ale bude určite patriť aj HKM Zvolen, z tohto pohľadu pôjde o dôležitý súboj. Stretnutie sa odohrá na ľade Popradu, 25.9. ako súčasť štvrtého kola základnej časti Tipos extraligy.  

 

 

autor: Radovan Slávik | grafika:

 

PODOBNÉ ČLÁNKY